TAPAK KASUT LICIN?

Posted by Nor Aisyah 19/01/2020 0 Comment(s)

TAPAK KASUT LICIN

 

Kasut bertumit tinggi dicirikan oleh tumit yang dibangkitkan jauh lebih tinggi daripada kaki. Kewujudan kasut bertumit tinggi boleh ditemui di Mesir kuno, sekitar 3500 BC Walaupun penduduk Mesir yang miskin umumnya tidak berkaki ayam, beberapa gambaran artistik menunjukkan wanita Mesir kelas atas memakai sepatu kasut dengan kasut tumit tinggi. Hari ini, ramai wanita memakai kasut tumit tinggi untuk bekerja dan kerja sosial lain. 

Tumit bunyi yang dibuat pada permukaan keras dapat dikurangkan dengan mudah apabila nada menggunakan beberapa tips mudah dibawah.

 

 Tutup Heels Anda

  • Basuh tumit dengan air sabun untuk menghilangkan kotoran.Basuh tapak kasut tumit tinggi dengan air sabun dan kain lap. Keringkan tapak kasut di tempat cerah.
  • Pita Saluran

Terdapat  pelbagai jenis dan warna pita saluran di pasaran, Pilih pita saluran yang mempunyai warna seakan-akan warna tumit kasut anda .

 

Potong sekeping pita saluran kira-kira dua mm lebih lebar daripada lilitan setiap tumit. Lekatkan bahagian  pita  saluran, sebelah melekit ke atas permukaan keras. Ulang langkah yang sama untuk bahagian tapak hadapan kasut

  • Pakai kasut dan berjalan kaki.

Jika bunyi tidak disenyapkan, berulang langkah 1 dan 2 , melapisi satu jalur pita saluran ke arah yang lain sehingga tumit anda cukup kedap ketika berjalan di atas permukaan keras.

     

 

 

 

GOSOK TAPAK KASUT DITEMPAT KASAR

Kebiasaannya tapak kasut baru adalah agak licin, apabila memakai kasut bertpak licin, ia agak bahaya kerana anda mungkin tergelincir dan menyebabkan sakit di pergelangan kaki .

Anda boleh menghindarinya dengan berjalan di permukaan yang kasar seperti di jalan tar, jalan berbatu atau, anda juga boleh mengosokkan tapak kasut dengan batuan tajam sehingga mencapai tahap kasar yang anda perlukan.

 

KERTAS PASIR

Susah nak buat tips diatas?

Anda boleh menggunakan tips yang lebih mudah . Hanya menggunakan kertas pasir , anda juga akan mendapat hasil yang ketara, Guna kertas pasir kasar dan mula mengosok tapak kasut yang licin itu sehingga menjadi kasar dan selamat digunakan.

 

PENGIKIS KUKU

 

Sekiranya anda tidak mempunyai barang2 daiatas, anda boleh mengunakan pengikis kuku anda dan mula mengikis tapak kasut anda sehingga merasa permukaan agak kasar. Pilihan yang terbaik adalah menggunakan pengikir kuku yang kasar serta dipebuat dari besi untuk memberikan kesan yang mujarab pada waktu yang sebentar.

                                                                                                                                             

 

 

Akhir sekali, sekiranya anda terlalu sayangkan kasut tersebut, anda boleh sahaja menggunakan kasut tersebut secara kerap dan melalui jalan2 yang berbatu ( kurangkan menggunakan kasut bertapak licin pada waktu hujan dan didalam pasaraya untuk mengelakkan anda tergenlicir.)

 

Dapatkan koleksi heel dari jenama Eveliana Viviana (EV) di cawangan Kasut U berdekatan dan Kasutyou.my hari ini!

 

 

Leave a Comment